Názov dnešného článku sa vám na prvý pohľad nemusí pozdávať a skôr vzbudzuje otázky. Tipy na efektívne pitie kávy? Čo si mám pod tým predstaviť? Ako si popri práci naplánovať prestávky na kávu, aby som čo najefektívnejšie využil čas? Držať šálku kávy v jednej ruke, zatiaľ čo druhou do počítača usilovne ‘ďobem‘ odpoveď na mail od šéfa? Nie, o tom článok nebude. Bude o účinkoch kávy na ľudský organizmus a ako ich využiť vo svoj prospech.
Nápoj pripravovaný z rozomletých pražených semien kávovníka známy ako káva s lahodnou chuťou a výraznou arómou počaril tisíckam ľudí po celom svete. Káva však nie je populárna len kvôli originálnej chuti a lákavej vôni, ale aj vďaka svojmu podpornému účinku pre ľudský organizmus. Kompozícia kávy zahŕňa 2-3% kofeínu, 3-5% tanínu, 13% proteínov a 10-15% fixovaných olejov. Kofeín je komponent, ktorý stimuluje nervový systém a mozog. Jeho konzumáciou môžete podporiť dynamiku vášho dňa, predovšetkým tým, že sa budete cítiť menej unavený.
Čo hovorí veda?
Ako som už písal v jednom z predchádzajúcich článkov, naše chronotypy značne ovplyvňujú náš rytmus dňa. Je dobré byť si toho vedomý aj pri pití kávy.
Podstatnou zložkou kávy je kofeín. V tomto článku nás bude zaujímať najmä v spojitosti so zlúčeninami adenozínom a kortizolom.
Káva a hladiny kortizolu
Keďže káva oplýva skvelými funkciami spojenými s redukciou únavy, pre mnohých ľudí predstavuje základ rána. Prvá ranná káva po prebudení stimuluje naše telo k lepšej produktivite a rýchlejšie sa dostaneme do tempa. Ale je to naozaj tak? Podľa výskumov sú v ranných hodinách, medzi 8 a 9 hodinou, hladiny kortizolu na vysokej úrovni. Kortizol je prirodzený neurochemikál súvisiaci s bdelosťou, ktorý nás udržuje prirodzene bdelých. Z toho vyplýva, že konzumácia kávy v týchto ranných hodinách je takmer zbytočná, pretože v tomto čase máte prirodzene najvyšší level bdelosti.
Hladiny kortizolu sa počas dňa priamoúmerne menia a vrchol bdelosti dosiahnete hneď niekoľkokrát počas dňa. Vysoký level váš organizmus dosiahne medzi poludním až 13:00 a tiež medzi 17:30-18:30. Po dosiahnutí hornej hladiny sa množstvo kortizolu v organizme redukuje a vtedy prichádza ideálny čas na konzumáciu nápojov s obsahom kofeínu. Podľa vedy je teda najefektívnejším časom na vychutnanie si rannej kávy čas od 9:30 do 11:30. Rovnako efektívne sú aj popoludňajšie hodiny po dosiahnutí vrcholu hladiny kortizolu, kedy si môžete kávou dopomôcť k lepšej koncentrácii.
Kofeín a adenozín
Stimulácia nášho organizmu kofeínom prebieha vďaka adenozínovým receptorom. Adenozín spomaľuje aktivitu nervových buniek pozdĺž nervových dráh, ale kofeín túto aktivitu urýchľuje. Kofeín prakticky funguje rovnako ako adenozín, avšak nespomaľuje nervové bunky. Pohlcuje všetky receptory, ktoré normálne pokrýva adenozín, vďaka čomu nervové bunky zrýchľujú. Človek po užití kofeínu teda pociťuje väčšiu bdelosť, pričom najvyššie hodnoty v krvi dosahuje po 30 až 60 minútach po požití kávy alebo iného kofeínového nápoja.
Ako teda piť kávu efektívne?
1. Nie hneď po prebudení
Tu nadviažem, na predchádzajúci odsek. Keďže po prebudení telo obsahuje vysokú hladinu kortizolu, pitie kávy v tomto čase je svojím spôsobom kontraproduktívne. Človek ráno vstane, je nabudený, dá si kávu a o dve tri-hodiny príde útlm. Efektívnejšie by bolo spoľahnúť sa ráno na to, čo telo prirodzene ‘nachystalo‘ a kávu si dopriať po spomínaných približne dvoch hodinách.
2. Skúste „Nappucino“
Tento pojem vznikol spojením anglického slova nap (krátky spánok, zdriemnutie, siesta) a slova cappucino. Ja som o tom prvýkrát počul v knihe Daniela Pinka: Kedy (tu je jeho recept na dokonalého „šlofíka“). Je to presne tak ako to znie. Kľúčom pri tejto metóde je nájsť čas poobede, keď sa cítite najviac unavene (alebo tzv. stav s nízkou energiu alebo útlm).
V tomto čase si spravte šálku kávy a vypite ju. Ľahnite si na 20 minút (pre istotu si môžete nastaviť budík). Zo Štúdií vyplýva, že krátky, 10-20 minútový spánok dokáže priniesť dostatočný oddych na to, aby sa človek po zobudení necítil unavenejšie ako pred ním. Ideálne by bolo nájsť miesto, ktoré sa čo najviac približuje miestu, kde pravidelne oddychujete či spávate.
Štúdie ukazujú, že káva, respektíve kofeín začína účinkovať až po 20-25 minútach, teda hneď ako sa zobudíte zo svojho poobedného spánku, začne pôsobiť aj kofeín. Tentokrát neodporučím spľahnúť sa na kortizol vyprodukovaný vlastným telom. Za 20 minút sa ho totiž vyprodukuje podstatne menej než za 8 hodín v noci.
Vhodné je ešte poznamenať, že nie je dôležité, či úplne zaspíte, zadriemete, alebo budete ležať a oddychovať. Dôležité je nájsť čas, kedy ste naozaj unavený, aby ste miesto ležania a odpočívania neležali nervózne s myšlienkami, na to, čo všetko musíte urobiť.
3. Kávu z „nudy“ nahraďte niečim iným
Po tomto článku samozrejme netvrdím aby ste ju úplne vynechali, ale priznajme si, pitie kávy je už akýmsi zvykom. Automat človeka ráno zobudí, povie mu, že sa má najesť, stlačiť gombík a zrazu je káva v našej ruke. Vypnúť tento automat nie je nič jednoduché. Nemusíte ho však úplne vypínať, jednoduchšie je ukázať mu niečo podobné, čo môže urobiť ako náhradu. Napríklad nabrať vodu do pohára.
To isté v práci: dostaneme hlúpu úlohu od šéfa, nevieme si rady s nejakou prekážkou a správny moment na kávu opäť prišiel. Pozitívne na tom samozrejme je, že sme sa vôbec postavili a urobili pauzu. Ak ale kávu nepijeme kvôli tomu, že máme málo energie, tak ju radšej ani nepime. Urobme radšej desať drepov, prejdime sa, alebo si dajme čaj.
Autor ilustračnej fotografie: Daria Obymaha from Pexels